Tuesday, September 17, 2013

Ready Stok COD bandar putra mahkota bangi

Ready stok ni sedia untuk COD, customer datang pick up, dan juga untuk di pos laju ke seluruh Malaysia.
Jika anda inginkan set Shaklee yang sesuai untuk anda, boleh terus hubungi saya untuk konsultasi dan pengeposan.
Set Shaklee yang tersedia
Set kesuburan suami isteri yang mahu cahaya mata.
Set mengandung
Set berpantang dengan Shaklee
Set menyusu
Set menyusu dan slim- selamat untuk ibu dan bayi
Set slim
Set gout
Set antioksida.
Pembayaran boleh di lakukan melalui bank transfer ke Maybank dan Cimb.
no telefon saya 019 3439341- aei
SID 882805

READ MORE - Ready Stok COD bandar putra mahkota bangi

Thursday, September 12, 2013

Prolonged Jaundice - kuning berpanjangan bayi

Seperti Hadi, mengalami masalah kuning berpanjangan (prolonged jaundice) dari 5 hari dalam pantang hingga habis pantang. Baru hilang kuning dia.
Memang berulang alik ke hospital ambil darah, cek darah. cuma ingin pastikan dia tidak ada masalah lain.
Punca jaundice berpanjangan Hadi mungkin kerana tidak sesuai dengan susu ibu. memang betul, ada yang cadangkan bagi susu formula tapi saya percaya susu ibu masih terbaik untuk Hadi, jadi saya tetap meneruskan penyusuan ibu kepada Hadi.

Ok, hari ini saya kongsikan penerangan dari Dr di Facebook beliau mengenai prolonged jaundice ni.
Semoga bermanfaat

KEKUNINGAN BERTERUSAN

"Hi docs, my son 2 months now. when he was born, he had jaundice but after last check, his reading jaundice was 10.6. right now, my problem was his eyes still have yellow color kat hujung mata, is’t normal? kulit dia jugak kuning. but one of my neighbour (she is a doc) bagitau kulit dia memang color macam tu, kuning langsat, pelik jugak sebab ramai yang jumpa dia mesti cakap kulit dia kuning, so it worries me. hope doc boleh bantu saya”



Prolonged jaundice didefinisikan sebagai kuning yang berlaku kepada bayi berusia lebih dari 2minggu (matang) atau 3 minggu (pra-matang).

Kekuningan ini berlaku atas banyak faktor akan tetapi punca yg paling biasa adalah disebabkan susu ibu (breast milk jaundice).
Walaupun begitu diagnosis breast milk jaundice hanya boleh dibuat setelah semua punca yang lain di siasat melalui ujian darah.

Punca-punca utama prolonged jaundice adalah :-
1. Masalah hati – biliary atresia, neonatal hepatitis, choledochal cyst
2. Masalah jangkitan saluran kencing
3. Jangkitan semasa dalam kandungan ( TORCHES)
4. Masalah metabolic ( galactosemia)
5. Sindrom-sindrom tertentu yang berkaitan dgn masalah hati
6. Masalah kelenjar tiroid

Dalam banyak keadaan semua bayi yg mengalami prolonged jaundice akan disiasat berdasarkan clinical suspicion berdasarkan berat lahir, dan perkembangan bayi tersebut.

Setelah semua siasatan melalui ujian darah dan air kencing adalah normal maka diagnosis utama adalah breast milk jaundice dan tiada rawatan diperlukan kerana ia akan hilang sehingga umur bayi berusia 2 bulan.

Ada pun begitu tanda yang merbahaya adalah sekiranya najis bayi bewarna pucat kuning atau pun warna air kencing gelap seperti teh pekat kerana itu mungkin masalah hati tersumbat. Selain itu tiada tanda yg sepatutnya merisaukan.

Saya berpandangan tiada keperluan untuk berhenti dari susu ibu walaupun mungkin ada doktor yang mensarankan demikian.

Dr Mohd Zaqrul Razmal 
READ MORE - Prolonged Jaundice - kuning berpanjangan bayi

Monday, September 2, 2013

Berjaya Hamil dengan mengamalkan GLA

Salam sejahtera. saya nak kongsikan berita gembira abang dan kakak ipar saya yang mengamalkan GLA hampir 2 botol dan berjaya hamil selepas setahun lebih menunggu.
Bagi yang mahu mendapatkan anak, boleh mencuba amalkan GLA Complex.
B complex untuk asid folic.
ESP untuk menguatkan rahim.

untuk suami pula sesuai amalkan vitamin E dan zink untuk menambah bilangan sperma dan memekatkan mani.


READ MORE - Berjaya Hamil dengan mengamalkan GLA

Testimoni Berjaya Kurus dengan Shaklee

Salam sejahtera semua.
saya nak sharekan satu testimoni kurus dengan Shaklee.
Untuk berjaya menurunkan berat badan dengan Shaklee, kene istiqamah atau sentiasa amalkan Lecithin dan Alfafa. Untuk kesan yang lebih cepat boleh ambil sekali dengan Omega.
pendek je entry kali ni, memang nak share testimoni sahaja.
Untuk pesanan dan konsultasi boleh terus hubungi saya seperti no tel di atas.
Konsultasi percuma.
Juga menggalakkan semua untuk menyertai Shaklee untuk mendapat harga ahli dan juga menjana pendapatan sampingan bagi ang berminat.
READ MORE - Testimoni Berjaya Kurus dengan Shaklee

lain-lain yang menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...